Startsted: Parkeringspladsen ved Vikingeskibsmuseet,
Vinde-boder 12, 4000 Roskilde.
Type: Tur-retur rute på cykelsti i kuperet terræn. Fortrinsvis god asfalt.
Sværhedsgrad: Øvet, her kommer fart på ned ad bakke.
Turlængde: 15 kilometer.
Fremvist af: Kim Boye Salkvist Nielsen.
Vi ruller ud fra parkeringspladsen, gennem rundkørslen og til højre ad den sidste afkørsel. Vi ruller frem til rundkørslen, tager den sidste afkørsel Frederiksborgvej og følger herefter vejen frem til trafiklyset ved A6, hvor vi drejer til venstre. Vi ruller frem til vi når Bo Grønt på højre hånd. Her er vendepunktet, hvor vi forsigtigt krydser vejen og ruller tilbage.
Vi drejer til højre i lyskrydset ved Frederiksborgvej, tager første afkørsel i de kommende to rundkørsler og er tilbage ved udgangspunktet. Turen går i første gang ud gennem et Roskilde, der tilhører villa- og haveejere med badebroer og eksklusiv udsigt til fjorden med dens både og vikingeskibe. Herfra går ruten videre gennem et kuperet marklandskab, hvor der en stor del af vejen er udsigt til vandet. Og hvor marker og gårde visse steder minder om filmatiseringen af Astrid Lindgrens Emil fra Lønneberg.
Undervejs passeres halvøen med det, der oprindeligt blev indviet som Atomenergikommissionens Forskningscenter Risø tilbage i 1958. Affødt af debatten om atomkraft, der blev vundet af modstanderne, skiftede anlægget navn og fokus i den sidste halvdel af 70’erne. Forskningscenter Risø koncentrerede herefter hovedsageligt kræfterne om forskning i alternativ vedvarende energi.
Gennem Roskilde er cykelstien bred med asfalt af skiften-de men fremkommelig kvalitet. Efter venstresvinget rulles der på asfalt af en formidabel kvalitet. Pas på hvor vejen krydses ved vendepunktet. Her er A6 meget trafikeret, og der ligger grus mellem vej og cykelsti. Pas også på, hvor cykelstien på hjemvejen nærmer sig Roskilde by. Vejen hælder, og farten når let over 30 kilometer i ti-men.
Vikingeskibsmuseet, som turen begynder og slutter ved, åbnede i 1969 som en hal, der husede fem vikingeskibe fra Skuldelev. I dag er der ifølge museets hjemmeside mere end 40 skibe samt et væld af involverende aktiviteter for børn og voksne. Herunder daglige sejladser på fjorden.
Kim Boye Salkvist Nielsen, der fremviser ruten, begyndte at træne speedskating, for tre år siden. I dag er han træner i Rulleskøjteafdelingen i Roskilde Skiklub. Retfærdigvis skal det siges, at jeg havde kørt en del på rulleskøjter før den tid, siger han. Kim er uddannet bygningssnedker men netop begyndt på sin anden uddannelse på lærerseminariet. Rulleskøjterne bruger han så meget tid på, at kæresten synes, det er nok.