Startsted: Sdr. Saltumvej, 9493 Saltum.Saltum - Brønderslev

 

Type: Tur-retur rute på biveje med gennemgående god asfalt, lange lige strækninger, dyr, vand og marker.

 

Sværhedsgrad: Let til let øvet. Du skal kunne bremse ned ad bakke.

 

Turlængde: 28,2 kilometer ved tur-retur

 

Fremvist af: Christian Ulf

 

 

 

Vi starter fra Sdr. Saltumvej i Saltum og følger vejen, der snor sig ned ad bakke til Sdr. Saltum. Efter to kilometer drejer vi til venstre mod V. Hjermitslev ad Horsedalsvej og en halv kilometer senere til højre mod Brønderslev. Vi fortsætter frem til Sdr. Omfartsvej. Samme tur kan tages tilbage.

Saltum-Brønderslev er Danmark på landet. Tankerne går til den gamle skærslipper og hans forårssang. Her er grøftekanter, solskin og dagligt brød. Bondegårde, å-løb og stutterier med heste. Afvanding, store marker i forskellige kulører alt efter skiftesæden og en landevej, der i perioder virker endeløs. Landbrugsmaskiner, gylletanke og stort set ingen trafik.

Saltum-Brønderslev er også Vestjylland med deraf følgende tendens til vestenvind. Anden gang jeg ruller ruten er vindstyrken over ti sekundmeter. Fra Saltum-Brønderslev går det legende let. Farten topper ved 36 kilometer i timen ned ad bakke mod Sdr. Saltum men holder sig pænt også på de lange lige stræk.
Hjemturen tager dobbelt så lang tid som udturen. Til gengæld stiger pulsen. Ruten er derfor god til både at træne kørsel i modvind og passiv fart i medvind.

Ruten slutter lidt underligt ved t-krydset ved Sdr. Omfartsvej ved Brønderslev efter 14 kilometer.
Et par hundrede meter til højre ad Sdr. Omfartvej ligger på venstre hånd en rasteplads. Her kan bilen også parkeres, hvis du ønsker at starte turen den modsatte vej. Pas i så fald på, når du ruller på hovedvejen, hvor der er mere trafik. Endelig kan I, hvis I er flere have en bil i hver ende af ruten.

Christian Ulf, der fremviser ruten, solgte sin møbelforretning i 2005 og løber nu på rulleskøjter flere gange om ugen. Mine andre favoritruter er den nedlagte banestrækning Nibe-Aars, Frederikshavn-Skagen og stisystemet i Aalborg Øst. Jeg ruller oftest i Nordjyllands Inline Motionister, hvor dygtige løbere gerne deler ud af deres erfaringer, og giver gode råd. Her er god klubånd og en medlemsskare, der aldersmæssigt går fra 15 – 75 år, så der er plads til alle uanset niveau, siger han.

Han gennemførte sit første maratonløb på rulleskøjter i Berlin i 2009. Det skete på to timer og 14 minutter. I år vil jeg under to timer, siger Christian Ulf, der fylder 60, og hvis yngste søn på 25 også gerne tager hjul under fødderne.